Provincie in gesprek over natuurinclusieve samenleving

Ambassadeur Natuurinclusief André van der Zande ging onlangs op bezoek in Zuid-Holland. Samen met provincie Zuid-Holland gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Klimaat Ashley North van de gemeente Leiden, sprak hij in Leiden over het belang van een natuurinclusieve samenleving. Centraal staat de samenwerking met betrokkenen: nationaal, provinciaal en lokaal. ”Natuur is een kans”, aldus André van der Zande.

Natuurinclusief richt zich op het versterking van de natuur overal en voor iedereen. Natuur is er al vanaf de voordeur, we leven met de natuur. Er is steeds meer bewustwording dat we niet zonder natuur en biodiversiteit kunnen. Alles wat wij doen heeft effect op de biodiversiteit. Ashley North: “Om een dichtbevolkte stad als Leiden leefbaar te houden, speelt natuur een grote rol”.

Contouragenda Natuurinclusief Zuid-Holland

Berend Potjer overhandigde de Contouragenda Natuurinclusief Zuid-Holland aan André van der Zande en Ashley North. De Contouragenda geeft richting aan natuurinclusief werken binnen de provinciale organisatie en haar partners. Provincie Zuid-Holland vindt biodiversiteit belangrijk en geeft hier met natuurinclusief werken invulling aan. Berend Potjer: “Net als Leiden is Zuid-Holland dichtbevolkt. Door natuurinclusief te werken, maken we optimaal gebruik van de ruimte die er is. Het is inspirerend om te zien hoe Leiden dit in het Singelpark in de praktijk brengt. Ik was echt aangenaam verrast over het enthousiasme van de bewoners die wij tijdens onze wandeling tegenkwamen.”

De Contouragenda Natuurinclusief Zuid-Holland is recent vastgesteld in Gedeputeerde Staten. Het is een uitnodiging tot samenwerken om de kansen voor natuur verder te concretiseren en integreren. Met als uiteindelijk doel een Natuurinclusief Zuid-Holland in 2050.

Singelpark Leiden: genieten van groen

André van der Zande en Berend Potjer bezochten een van de projecten waar de natuurinclusieve leefomgeving al concreet vorm krijgt: het Singelpark in Leiden. Hier slingert een park van ruim 6 kilometer langs de singels om de historische binnenstad heen en verbindt locaties in de stad met een bijzondere functies zoals de Hortus Botanicus en de Sterrenwacht. Het Singelpark, waarvoor het plan is opgesteld door en met vele vrijwilligers, biedt inwoners, bezoekers maar ook de dieren in de stad een groen avontuur. Want in het park zijn dieren en planten even prominente gebruikers als mensen. Deelnemers waren enthousiast over de aanpak van de  gemeente Leiden.

In de praktijk

André van der Zande wil provinciale bestuurders inspireren en uitnodigen om de beweging naar meer natuurinclusief te maken. Er is behoefte om meer te weten over de agenda én hoe natuurinclusief er in de praktijk uitziet. Daarom gaat de ambassadeur op tournee langs alle provincies, om gedeputeerden nader te informeren over de Contouragenda en lokale initiatieven, succesverhalen en belemmeringen op te halen.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *