‘The Leiden Collection’, 300 jaar oude Leidse schilderijen in Hermitage Amsterdam

The Leiden Collection, in 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan, omvat ongeveer 250 schilderijen en tekeningen en vertegenwoordigt een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van 17e-eeuwse Nederlandse schilderijen in particuliere handen. De collectie is genoemd naar Rembrandts geboortestad ter ere van de transcendentie van de meester en richt zich op de werken van Rembrandt en zijn volgelingen, en belicht de persoonlijkheden en thema’s die de 17e eeuw gedurende vijf generaties vorm gaven.

De collectie is de meest uitgebreide weergave van de Leidse kunstenaars die bekend staan als fijnschilders. Zij focusten zich op het schilderen van portretten, tronies (karakterstudies), genretaferelen en historiestukken.

Wil je meer te weten komen over de collectie? The Leiden Collection heeft een uitgebreide online catalogus. Hier vind je gedetailleerde informatie over alle schilderijen, biografieën van de kunstenaars en essays van vooraanstaande wetenschappers.
De tentoonstelling is bij de Hermitage in Amsterdam te zien tot en met 27 augustus 2023.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *