Wellness-expert Alternatief vof in Leiderdorp: ‘Flexibiliteit en tevreden klanten is ons grootste doel’

Wellness-expert Alternatief vof in Leiderdorp levert sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines, zonnebanken en zwembaden aan particulieren, hotels, sportscholen en wellnesscenters. “Sauna’s en jacuzzi’s zijn steeds meer in trek bij onze particuliere klanten”, merkt eigenaar Dennis Elbers. “Opmerkelijk veel ondernemers met een eigen bedrijf benaderen ons voor een sauna of een jacuzzi bij hen thuis.” Een interview. 

Wanneer is het bedrijf opgericht?

“In 1977 is mijn vader begonnen met de verkoop van zonnebanken, inmiddels dus al 46 jaar geleden. We zijn hard op weg naar de 50 jaar. Mijn vader werkte aanvankelijk vanuit huis. Na een jaar of tien huurde hij een bedrijfspand naast de huidige showroom op de Van der Valk Boumanweg. Dat is een paar maal uit-gebreid, uiteindelijk gekocht, gesloopt en opnieuw opgebouwd. Toen na verloop van tijd de markt voor zonnebanken verzadigd was en onze klanten ook gingen vragen of we sauna’s en jacuzzi’s konden leveren, zijn we ook die produc-ten gaan verkopen. We zijn met zes mensen, drie in de buitendienst en drie in de showroom, en we hebben een aantal vaste zzp’ers. Klanten vinden ons via internet en vooral door mond-tot-mond-reclame.”

Wie zijn jullie klanten?

“Veertig procent van ons klantenbestand is consument, zestig procent van onze klanten zit in de zakelijke markt. We leveren onder andere aan de Fletcher-hotels en aan de meer dan honderd vestigingen van sportschoolketen Sport-City. We komen in heel Nederland om onze producten te installeren en te onder-houden, onder andere in de genoemde hotels en sportscholen, maar ook bijvoor-beeld in vakantiehuisjes van particuliere klanten, die in alle delen van ons land staan. Ook opmeten doen we zelf op locatie. Bij grotere projecten voor zake-lijke klanten zitten we als onderaannemer regelmatig in bouwteams en we werken samen met binnenhuisarchitecten.” 

Wanneer ben je in de zaak gekomen?

“Ik ben een jaar of 25 geleden in de zaak gekomen, maar ook voor die tijd hielp ik al mee, in de weekenden en in de vakanties. Ik heb weg- en waterbouw-kunde gestudeerd en kon aan de slag bij Rijkswaterstaat, maar koos na mijn afstuderen voor het bedrijf van mijn vader, die hier trouwens, ondanks dat hij al 79 is, nog bijna dagelijks aanwezig is. Gekscherend noemen we hem onze magazijnmeester.”

Wat gaf de doorslag om in de wellnessbranche te gaan?

“Sauna’s en jacuzzi’s zijn interessante producten. We maken sauna’s voor elke klant op maat en doen het hele proces, van het eerste ontwerp in 3D tot en met de installatie en de service en het onder-houd. Dat vind ik het leukste van mijn werk. Leuk is ook om met de klant te gaan zitten en te laten zien wat er alle-maal mogelijk is qua design, materiaal, verlichting en kleurstelling.”  

“Een mooi voorbeeld van een product dat veel klanten niet kennen, is de bio-sauna. Die hoeft niet tot 90 graden te worden verwarmd zoals bij de klassieke sauna’s, maar tot 75 graden dankzij een hogere luchtvochtigheid. Mensen die de gewone sauna te heet vinden, doen we daar een groot plezier mee.”

Wat waren mijlpalen de afgelopen 46 jaar?

“Sinds een jaar of zes zijn we dealer van HotSpring, een groot Amerikaans bedrijf in jacuzzi’s dat dankzij de grootte heel veel ontwikkelkracht heeft. Daardoor kunnen we hele mooie producten aan-bieden. Verder leveren we sauna’s van Auroom uit Estland, waar een rijke saunacultuur heerst. Auroom exporteert onder andere naar Scandinavië en Finland en levert hoogwaardige producten. Het werkt bovendien heel snel en is flexibel. Ik ben er trots op dat we dealer zijn van deze leveranciers, die trouwens al jarenlang veel aandacht hebben voor energie-zuinigheid. Dat is mooi meegenomen in deze tijd van hoge energierekeningen.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Natuurlijk willen we groeien, maar het doel is niet om er heel veel personeel bij te krijgen. Het grootste doel is dat we flexibel zijn en dat de klanten tevreden zijn en blijven. We hebben het heel druk. Vooral in het voorjaar als mensen met hun tuin bezig zijn, hebben we een piek in de verkoop van jacuzzi’s, terwijl dat eigenlijk gek is, want ook in de wintermaanden wordt er veel gebruik van gemaakt. Mijn persoonlijke doel is om prettig te werken. Ik vind het leuk dat ik nog steeds meewerk in de zaak als een soort meewerkend voorman. Dat geeft veel voldoening.”

Slotvraag: waar komt de naam Alternatief vandaan?

“Die naam is bedacht door mijn vader toen hij het bedrijf oprichtte. Hij was toen nog leraar en koos voor de naam Alternatief omdat dit een mooi alternatief was naast zijn werk als leraar, en omdat de zonnebank een goed alternatief was voor de zon. Nu is die naam eigenlijk niet meer van toepassing, maar omdat Alternatief een bekend merk is geworden, laten we het zo.”

Alternatief vof 
Van der Valk Boumanweg 184 Leiderdorp 
071 582 06 23
www.alternatief.com 
[email protected]

‘Flexibiliteit en tevreden klanten is ons grootste doel’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *